dylan80, EGR przed sprzedażą ci wyczyściłem.
[O2] Jakość plastików (kokpit)
Zwiń
X
-
[O2] Jakość plastików (kokpit)
Cześć i czołem. Zastanawiam się nad zakupem O2 FL w wersji Ambiente lub Elegance - ale jest jedna rzecz w tych autach, która negatywnie zwróciła moją uwagę...
Porównanie jakości plastiku (kokpit i cała reszta) w O2 do Fabii I Ambiente to IMHO przepaść. Fabian ma te plastiki o wiele ładniejsze (ciemno-szare - prawie czarne) natomiast to co widziałem w O2 przypomina bardziej mieszankę szarego z popielatym. Materiał jest co prawda miększy (na mój gust) ale mimo wszystko... :lol:
Kieruje pytanie do użytkowników, szczególnie wersji Elegance, czy we wszystkich nowych wersjach O2 plastiki są identyczne? Jaka jest wasza opinia na ten temat :?:
S!@w.
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWszczególnie wersji Elegance, czy we wszystkich nowych wersjach O2 plastiki są identyczne?
Zamieszczone przez SP9XWWFabian ma te plastiki o wiele ładniejsze (ciemno-szare - prawie czarne)
Zamieszczone przez SP9XWWJaka jest wasza opinia na ten temat
P.S.
Jesli nie podoba ci się szaro popielate wnętrze O II to zamów je w beżowym kolorze (mam takie) do elegance jest on dostepny bez dopłatyCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigNajlepszym dowoddem na popracie moich słów niech bedzie fakt, że w mojej 2,5 rocznej O II elegance nawet przy -15 stopniach nic nie trzeszczy ani nie skrzypi.
Oglądając Fabię II miałem wrażenie, że to auto dopiero będzie skrzypieć. :szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 09:12 ]
Zamieszczone przez BigMoja opinia jest taka, że plastiki uzyte do wykonczenia kabiny w O II są najlepszymi w klasie Naprawdę trudno jest znaleźć w klasie Octavii auto którego kabina było by wykończona tak dobrej klasy plastikami i z taka dbałością o jakośc montażu.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Panowie
Octavia ma moze nie najlepsze , ale dobre i dosyć estetyczne wnętrze ( moim zdaniem ) . wersja FL dodatkowo nabrała trochę polotu , po konserwatywnych wnętrzach OI/OII. Porównywanie Octavii do Golfa lub Audi nie ma najmniejszego sensu , gdyz są to auta z tej samej "stajni" tylko o 2 oczka wyzej klasyfikowane . Porównanie do Seata ma juz sens i spójrzcie jak wygląda kokpit w Altei ( ta sama klasa ) - sam twardy plastik , nic przyjaznego . Porównajcie Oktę z francuzami to samo - Octa wygrywa . Ale jak wszystko , jest to rzecz gustu - a o tym sie nie dyskutuje
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez BigNajlepszym dowoddem na popracie moich słów niech bedzie fakt, że w mojej 2,5 rocznej O II elegance nawet przy -15 stopniach nic nie trzeszczy ani nie skrzypi.
Możliwe, że powodem tej "ciszy" jest fakt, iż większość plastików była przeze mnie ściągana w tym czy innym celu ( choć to podobno właśnie po ściągnięciu zaczynają się "świerszcze")...
A w temacie... Nie ukrywam, że mi osobiście bardziej pasuje wygląd plastików w OII niż w OIIFL ( nie wiem, ale odnoszę wrażenie, że wyglądają na "tańsze", może to faktycznie kwestia odcienia i faktury ), ale w dotyku są równie przyjemne i nie sądzę aby różniły się, pomiędzy sobą, jakościąJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RSPorównywanie Octavii do Golfa lub Audi nie ma najmniejszego sensu
[ Dodano: Czw 14 Sty, 10 09:36 ]
Zamieszczone przez kowal 2002Możliwe, że powodem tej "ciszy" jest fakt, iż większość plastików była przeze mnie ściągana w tym czy innym celu ( choć to podobno właśnie po ściągnięciu zaczynają się "świerszcze")...
Faktem jest jeżeli się jeździ po drogach asfaltowych równych i mniej równych to w aucie jest cisza.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBMa sens, może nie z A3 ale z Golfem tak. Między nim a OII nie ma jakieś dużej przepaści, tylko niektóre szczegóły są w Golfie zrobione z lepszych materiałów i dokładniej spasowane.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBMa sens, może nie z A3 ale z Golfem tak. Między nim a OII nie ma jakieś dużej przepaści, tylko niektóre szczegóły są w Golfie zrobione z lepszych materiałów i dokładniej spasowane.
Zamieszczone przez AdamBTo chyba tylko w twojej, albo nie jeździsz drogami oblodzonymi,Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, mówiąc szczerze, zawsze zastanawiały mnie Twoje opinie o kiepskim\gorszym niż w O2 wnetrzu passata, ale się nie odzywałem, bo nie miałem okazji paska sobie dokładniej obejrzeć, ostatnio to zrobiłem i chociaż mi osobiscie to totalnie wisi to stwierdzam, że rzeczywiście pasek 2.0TDI w wersji highline (to jest chyba najwyższa), ma wnętrze co najwyżej takie samo jakościowo jak O2 przed liftem w wersji classic czy elegance (bo takie dobrze znam), aż się zdziwiłem ale tak jest, być może ktoś się brandzluje sztucznym drewienkiem czy jakimiś tego typu pierdołami, ale dla mnie to z jakością samego wnętrza nie ma nic wspólnego (nie mówiąc już o brandzlowaniu się samą marką).
specjalnie zaznaczam, że piszę o O2 przed liftem, bo mam wrażenie, że zarówno S2, jak i O2 po lifcie ma plastiki (np. te u góry deski rozdzielczej) twardsze i sprawiające wizualnie bardziej "chamskich", jak już kiedyś mówiłem, czytałem gdzieś, że to kwestia uzywania innych materiałów wymuszona jakimiś względami natury eko przy ich produkcji czy coś tam.
a jak się rozpęta kolejna wojna to gwarantuję, że bardzo szybko ją spętamsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Szkoda : W mojej opinii to Passek ma nieco ( ale tyko nieco ) lepszej jakosci materialy we wnetrzu od 02 przed liftem. Natomiast ergonomia choc niezla niedokonca do mnie przemawia. Bardziej podoba mi sie schowkologia i ksztalt kokpitu w 02.
Natomiast zaskoczyles mnie z tym ze zmienili plastiki w 02 FL ... Siedzialem tylko raz w O2 po FL i jedyne co zauwazylem to jakby nieco jasniejsze byly te plastiki, ale tez ich nie macalem. Co do powodow zmiany to raczej bym stawial na kase niz ekologie. Ewentualnie zmiana technologi.. Abo i jedno i drugie i trzecie. W produkcji aut wlasnie na plastikach mozna zrobic b.duze oszczednosci.
Pewnie jakas firma Dupont albo inna wynalazla cos tanszego plastikowego ...
Komentarz
-
-
Witam, mam dla Was jedną ciekawostkę, pracuję w branży że codziennie odwiedzam fabryki produkujące elementy dla aut: TRW. Faurecia, Hutchin....itp itd, fabryka uszczelek w łodzi robi te drzwiowe do: Audi, Porsche, Jaguar, Dacia, Renault, widzę jak to się robi (mieli awarie linii do Audi, koleś na oko puszczał gume do formy zanim usunęli usterkę ), naprawdę brudnawo to wygląda i oto ta ciekawostka: produkty dla Renault mają oddzielną linię, hermetycznie obudowaną z filtrami przeciwpyłowymi , normy mają duża ostrzejsze, wiem bo patrze na to codziennie, więc nie jest do końca tak jak się wszystkim wydaje.... ale zepsuli sobie opinie poprzednią Laguną i teraz gonią....Passat b8 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Widze ze roznie to z tymi plastikami bywa. Moze ja tak dla przykladu powiem jesli chodzi o trzeszczenie skrzypienie i stukanie to jestem troche zawiedziony.
Octa 2 przed Liftem kupiona niedawno przebieg Autostradowy Obecnie 191 tys 100% pewny. W aucie nigdy nie bylo grzebane nie zdjemowana deska itp itd.
Wiec Deska rozdzielcza na poprzecznych nierownosciach "trzaska" az miło najmocniej chyba nad schowkiem pasazera wystarczy palcami nadusic w miejscu zamontowania poduszki powietrznej i wszsytko slychac. Takze teraz na oblodzonej drodze jest masakra nawet czasem radio nie pomaga.
Oczywiscie moze to jeden egzemplarz na kilka ( jeszcze do tematu nie podchodzilem ale moze juz ktos usunal te objawy to prosze o info :P )
Wczesniej jezdzilem i A4 B5 ,B6 paskiem B5 Octavką 1 z 2004 z przebiegiem ponad 200tys robionym po miescie i takich cyrkow i odglosow nie bylo. NAwet w Punto 2 mojej siostry deska rozdzielcza "nie mowi ani slowa " takze IMHO osmiele sie stwierdzic ze jednak materialy przynajmniej deska rozdzielcza mimo tego ze jest mieka wydaje sie byc kiepskiej jakosci.
Komentarz
-
-
Big : Dokladnie jest tak jak mowisz. Wnetrze i plastiki O II mozna porownywac do Golfa / Jetty 5 generacji bo to te same lata produkcji. I w tym porownaniu O II zdecydowanie wygrywa jezeli chodzi o jakosci plastikow ale takze ergonomie.
Tez zauwazylem te szczegoly jak brak wyscielania schowka w VW , ale o tym mozna bylo przeczytac tez w dokladniejszych testach porownawczych. Mysle ze O II wygrywa takze z A3 jezeli chodzi o wnetrze a przynajmniej jest na tym samym poziomie.
Co do trzaskow w autach to napewnie jest to wprost proporcjonalne do przebiegu i sposobu eksploatacji. Pamietam znajemego taksiarza jak mial nowego wypasionego Superba. Cisza jak makiem zasial, super wyciszenie silnika. Dzis po 300 tys. wszystko mu trzeszczy , silnik glosniejszy, kolo dwumasowe sie dolacza i to tyle w temacie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarCo do trzaskow w autach to napewnie jest to wprost proporcjonalne do przebiegu i sposobu eksploatacji.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
AdamB : Nie napisalem ze jest to powod trzaskow w Twoim aucie tylko raczej jako taki ogolny powod trzaskow w autach. Sam mam nowe auto ze znikomym przebiegiem i wiekszosc skrzypien i trzaskow zlikwidowalem ostatnio silikonem bo byly to po prostu uszczelki a jednak zaczelo cos trzaskac w podszybiu i nie wiem co z tym zrobic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBvoltar, stopnieją śniegi na drodze i problem zniknie.
To co mam teraz to tylko prawa strona podszybia w okolicy prawego slupka.
Niemniej to raczej nie jest zwiazane z drganiami auta bo juz praktycznie to czasem slysze jak autem nie jade ...
Komentarz
-
-
Witam
Odswieżę temat
Czy nie zauwazyliscie w swoich autach OII FL ( wersja bez poduszek w bocznych w słupkach ) iz w gorące dni osłony słupków A ( przednia szyba ) odkształcają się ( delikatnie ) przy zakończeniu ( tam gdzie czesto są montowane czujniki ruchu w nie orginalnych alarmach ) . Osłona zaczyna odstawać od słupka i wychodzi z pod uszczelki - robi się coraz wieksza szpara . Zauwazyłem to juz w paru OII FL - w mojej zresztą też . Dzieje się to głównie w gorące dni , kiedy plastik sie nagrzewa . Myslę iż osłony słupków są zrobione z kiepskiej jakosci tworzywa.
Jaka jest Wasza opinia ?
PS . Z poduszkami też się słupki odkształcają
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RSCzy nie zauwazyliscie w swoich autach OII FL
przody nadal mają miękkie wykończenie tam, gdzie opieramy łokieć a z tyłu jest tam twardy plastik :Pprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez RSCzy nie zauwazyliscie w swoich autach OII FL
przody nadal mają miękkie wykończenie tam, gdzie opieramy łokieć a z tyłu jest tam twardy plastik :P
W MY2011 widocznie są oszczędności...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez RSCzy nie zauwazyliscie w swoich autach OII FL
przody nadal mają miękkie wykończenie tam, gdzie opieramy łokieć a z tyłu jest tam twardy plastik :P
Ponadto zauważyłem brak wyściełania schowka z lewej strony kierownicy a przed FL była tam jakaś wygłuszka.
Komentarz
-
Komentarz